100 dage med Trump

Screenshot fra AP

Præsidenters første 100 dage er ikke nødvendigvis en målestok for, om man bliver en god præsident eller ej. Abraham Lincoln, der regnes som USA’s bedste præsident af flere undersøgelser af den bedste præsident i amerikansk historie, havde nogle elendige første 100 dage, da den amerikanske borgerkrig startede under seks uger efter Lincolns indsættelse som amerikansk præsident. En krig, som Lincoln dog vandt.

Er det hermed mærkeligt at vurdere en præsident efter de første 100 dage? Husk på, at der er over tre år tilbage af Trumps periode.

Svaret er, at ja, det er det måske. Men det gøres alligevel.

Trump har haft en del indenrigspolitiske problemer, siden han tiltrådte. Hans drøm om et indrejsedekret er flere gange blevet slået ned af de føderale domstole, og sundhedsreform er han ikke lykkedes med at få vedtaget. To pinlige forløb.

Den største opnåelse for Trump har været, at Neil Gorsuch ikke bare er blevet nomineret, men også er blevet godkendt og taget i ed som højesteretsdommer i USA. Han fik erstattet en konservativ dommer(Scalia, der døde i februar 2016) med en anden konservativ, Gorsuch, hvor Obama ville have erstattet Scalia med den moderate Merrick Garland – en kamp, han tabte.

En anden vigtig ting er, at Trump har trukket USA ud af handelsaftaler mellem stillehavslandene TPP. Et valgløfte, som Trump med lethed holdt.

Men man kommer ikke udenom, at de første 100 dage har været voldsomt turbulente. Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, måtte træde tilbage. Trump har snakket om, at han blev aflyttet af Obama. Det resistente forhold til fakta har været gennemgående for administrationen. Og ikke mindst fadæser som sundhedsreformen, indrejsedekretet, bemærkelsesværdig upopularitet, det manglende håndtryk med Angela Merkel og den mexicanske præsidents aflysning af statbesøg har givet en uheldig aura.

Det er fortsat det, der er gennemgående, trods visse successer.

Udenrigspolitik

På det udenrigspolitiske har Trump vist handlekraft i Syrien med et angreb mod en luftbase – det første amerikanske angreb på Assad-regimet, der gjorde, at han fra mange kanter høstede ros, og som viste, at han ikke tog hensyn til Putin på det område.

I Afghanistan kastede USA sin største ikke-nukleare bombe mod ISIL, og ifølge Trump er NATO nu ikke længere forældet.

Vi ved dog fortsat ikke på udenrigspolitikken, hvor vi har USA henne. Så trods handlekraft og en mere behagelig tilgang til NATO er Trump uforudsigelig på udenrigspolitikken, og inden han blev valgt som præsident, havde han ikke erfaring med dette område. Det er ikke en behagelig situation, når det er verdens supermagt, vi taler om.

Status

Lyspunkterne findes. Men de gedigne nederlag og underlige udtalelser som denne er det, der står stærkest og overskygger lyspunkterne.

Trumps 100 dage har været specielle – det bliver de næste 100 dage nok også – noget, der kendetegner Trump mere end det meste.

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*