Comey-høring banker ikke Trump direkte mod rigsretssag

Foto: CBS News

Det var en sikker og velformuleret forhenværende FBI-direktør, nemlig James Comey, der mødte op til kongreshøringen i dag, godt en måned efter han blev fyret fra posten af præsident Trump. En høring foran Senate Intelligence Committee, hvor han talte om samtalerne med Trump og hele Ruslandsaffæren, den voksende byrde for Trump-administrationen. Comey blev udspurgt af prominente senatorer som John McCain og Marco Rubio og var gennem høringen sikker i sine svar og kom også med nogle mere bemærkelsesværdige af slagsen.

Eksempelvis mente han, at han blev fyret som FBI-direktør på grund af Ruslandsefterforskningen, han sagde, at det var fint med ham, såfremt Trump frigav eventuelle optagelser af deres samtaler, han sendte flere, for Trump, ubehagelige udtalelser afsted og meget mere. En af de mere opsigtsvækkende ting er denne udtalelse om Hillary Clintons famøse email-sag og et møde mellem hendes mand Bill og justitsminister Loretta Lynch, som Comey siger influerede email-undersøgelsen. Har en justitsminister forsøgt at nedtone efterforskningen – som hun i øvrigt bad Comey om ikke at kalde en efterforskning(se mere på linket) – er det alvorligt, og hun står ikke i det bedste lys lige nu. Hende og Bill mødtes i Arizona sidste sommer – inden Comey konkluderede, Hillary ikke var kriminel, men ekstremt skødesløs – og det blev et heftigt debatteret møde. For selvom det blev sagt, at det var privat – og nej, det gør det jo ikke bedre nu – kunne de godt have talt om noget andet også end blot private ting. Ingen god dag på kontoret og noget af det mest opsigtsvækkende ved høringen.

Når alt kommer til alt, med Comeys kritik, med denne kryptiske udtalelse om Michael Flynn-efterforskningsfadæsen, med det faktum, at han sagde, at han bad en ven og professor på Columbia Law School om at lække hans noter, der dokumenterede hans interaktioner med Donald Trump, fordi han troede, det kunne lede til udnævnelsen af en special anklager til at lede Ruslandsefterforskningen(hvilket der kort efter kom) ifølge CNN og endelig med udtalelser om noget bizar opførsel fra Trump, så kan præsidenten på trods af alt dette på sin vis godt puste en smule ud. Intet i høringen har sendt ham i krise, og han er ikke tættere på en rigsretssag nu. Det betyder ikke, at det er slut – overhovedet, overhovedet ikke. Rusland er stadig en grim, grim sag. Og muligheden for rigsretssag eksisterer i høj grad endnu – Comey sidder lige nu i en closed-door hearing, hvor man kan diskutere ting, Comey ikke kunne sige i den åbne høring – og der var en del gange, hvor han sagde, at han ikke kunne besvare et givent spørgsmål. Hvad der kommer ud af det, bliver interessant at se.

Det Hvide Hus har reageret, men Trumps twitter var helt stille under høringen. Så altså en noget usædvanlig dag i amerikansk politik efter de nye udsædvanlige standarder.

 

 

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*