Demokraterne kan lugte blod forud for 2018

Foto: MSNBC/Youtube

Ved midtvejsvalget i 2018 lugter man som demokrat blod. Der er noget tid til, men allerede nu er det relevant at tale om valget, der kommer til at bestemme, hvordan Repræsentanternes Hus – og en tredjedel af Senatet – vil se ud i to år frem.

Og det, man skal holde øje med nu, er især førstnævnte kammer – Repræsentanternes Hus. Det kommer, efter Republikanerne har gennemført deres bud på en afløser til Obamacare, American Health Care Act. Det blev en tæt afstemning med kun fire stemmers margin til fordel for gennemførslen af loven, der nu går videre til Senatet.

Loven kan ramme skævt i forhold til befolkningen. Obamacare er faktisk mere populær end præsident Donald Trump, og udover det mener 60 % af amerikanerne, at regeringen skal sikre sundhedsforsikring. Synspunktet, at det er den føderale regeringens ansvar at sikre, at alle amerikanere har sygesikring, er også noget, der er blevet mere populært blandt republikanere, viser en undersøgelse fra Pew Research, der blandt andet skriver:

“Currently, 52% of Republicans with family incomes below $30,000 say the federal government has a responsibility to ensure health coverage for all, up from just 31% last year.”

Demokraterne er ikke slået ud over Midtvejsvalget. Hvis de skal vinde majoriteten i Repræsentanternes Hus, skal de vinde 24 sæder, og de tror, at den vej til magten, der er mest ligetil, er at vinde i de 23 republikanske distrikter, som Hillary Clinton vandt i ved præsidentvalget, og i de distrikter hvor Trump er meget upopulær. 

Det er bestemt en mulighed, at Republikanerne taber flertallet i Huset og vil dermed gøre Obama “kunsten” efter, nemlig at sidde på flertallet i begge kamre i Kongressen og på præsidentposten og så tabe flertallet i Huset, som han gjorde i 2010.

En interessant ting er, at vi ved de to suppleringsvalg til Repræsentanternes Hus i Kansas og Georgia så problemer for GOP. I Kansas gjorde Trumps upopularitet og kontroverser Demokraterne gavn, og trods en republikansk sejr var det ikke en optimal situation, at en ærkerepublikansk stat kom i spil. Den demokratiske kandidat, James Thompson, byggede sin kampagne via tusindvis af små donationer.

Og i Georgia kom den demokratiske kandidat Jon Ossoff få procentpoint fra at få enkeltbillet til Washington som medlem af Repræsentanternes Hus, hvilket betyder, at de nu skal ud i en anden runde. Et valg, der blev meget omtalt, og gav republikanerne en reminder om Trumps upopularitet.

Det er værd at holde øje med, at selv i republikanske stater er det muligt for de demokratiske kandidater at give de republikanske en gedigen hovedpine. Historisk set taber præsidentens parti desuden ved midtvejsvalg.

At vinde flertallet i Senatet er til gengæld anderledes vanskeligt. Demokraterne skal forsvare 23 pladser, hvor Republikanerne kun skal forsvare otte(syv af dem vandt Trump i – stater som Nebraska og Texas). Hertil kommer, at de to uafhængige, Bernie Sanders og Angus King, der er en del af Democratic Caucus of the United States Senate og begge venstreorienterede(hvor -10 er det mest liberale, i amerikansk kontekst, og 10 det mest konservative på, ligger Bernies crowdpac score på -10 og Angus på 4-3), skal forsvare deres pladser.

Og de stater, Demokraterne skal forsvare i, er ikke rare – det er for eksempel ærkerepublikanske stater som West Virginia og Indiana – så selvom marginen mellem de to partier i Senatet kun er 52-48 i republikanernes favør, er det en noget svær kamp.

Det er rationelt som demokrat at håbe på et bedre politisk udgangspunkt, trods vanskelighederne i forhold til Senatet. New York Times-overskriften: “‘No District Is Off the Table’: Health Vote Could Put House in Play”(hvor der i artiklen blandt andet også kan læses om Kelly Mazeski, der stiller op til Huset i Illinois’ sjette distrikt, en kvinde, der overlevede brystkræft) signalerer i hvert fald, at noget er der at komme efter. I april udtalte den demokratiske minoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, – hende, der spillede en central rolle ved Obamacares gennemførsel for syv år siden – at Demokraterne godt kunne vinde Repræsentanternes Hus tilbage i 2018.

Det kan godt tænkes.

Bare gennemgå artiklen igen.

 

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*