Demokratisk triumf i Newt Gingrich’s gamle distrikt?

Først var det i Kansas – en ærkerepublikansk stat – at Republikanerne svedte over at vinde et sæde i Repræsentanternes Hus, det ene kammer i Kongressen, ved et såkaldt specialvalg, der i det tilfælde skulle finde afløseren for Mike Pompeo, der blev udnævnt som CIA-direktør.

Kandidaten, Ron Estes, kørte, ifølge en republikaner fra staten, ikke nogen god kampagne, og en stat, der bare ikke måtte være i spil, kom i spil. Både vicepræsident Pence og senatoren Ted Cruz måtte hjælpe Estes, der lykkedes med at vinde trods en overpræstation fra den demokratiske modkandidat. Men National Republican Campaign Committee endte med at bruge mindst 67,000 dollars på tv-reklamer i distriktet. Det signalerer, at optimalt var det ikke.

Nu er den gal igen i Georgia – nærmere bestemt det sjette distrikt, hvor den tidligere formand for Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, var fra. Den unge, demokratiske kandidat, Jon Ossoff, fører lige nu i meningsmålingerne. Ifølge denne graf ser det godt ud for den unge kandidat med et forspring på over 25 %.

Reglerne er specielle: Får ingen kandidat over 50 % i denne runde, så går de to førende videre til den næste. Jon Ossoff ligner én af dem.

Grundlæggende er Georgia republikansk, men har rykket sig en del mod Demokraterne ved præsidentvalg siden George W. Bushs store sejre. Hillary var blandt andet den første demokrat, der vandt de to counties, Gwinett County og Cobb County, siden Jimmy Carter gjorde det ved præsidentvalget i 1976. Og han var præsidentkandidat fra staten.

Dette distrikt er interessant: Donald Trump vandt med under 2 % til Hillary Clinton ved sidste års præsidentvalg, mens Mitt Romney ydmygede præsident Obama med en sejr på over 20 % tilbage i 2012.

Lad os lige stille det op: Skulle Ossoff vinde stort i denne runde, men ikke nå de 50 %, skal han formentlig op imod republikaneren Karen Handel i næste runde, forhenværende secretary of state i Georgia. Det kan ikke konkluderes, hvorvidt han så vil vinde næste runde, da dynamikkerne vil være helt anderledes – den republikanske kandidat skal ikke længere bekrige egne partifæller, men udelukkende koncentrere sig om Ossoff i et distrikt, der trods alt stadigvæk er republikansk.

Hvis Ossoff lykkedes med at vinde et sæde i Huset ved dette valg, er det et massivt nederlag for Præsident Trump og kan måske vise, at den republikanske majoritet i Huset er i spil til Midtvejsvalget i 2018.

Det er uanset hvad ikke forfærdeligt, skulle Ossoff ikke nå til Washington. Med garanti når han anden runde og har rejst vanvittige beløb – over 8 millioner dollars – og presset republikanerne, der har haft mange kandidater, hvor Ossoff har været den eneste seriøse demokratiske kandidat.

Valget afholdes i aften. Rammer Ossoff ikke 50 %, som han ser ud til at være den eneste, der kan her i første runde, så kommer han, som nævnt, med garanti til næste runde. Og så er sædet stadig i spil.

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*