For tredje dag i træk var svaret nej

Billede fra Washington Post

Tredje gang blev ikke lykkens gang for Republikanerne. Efter flere forsøg med forskellige sundhedslove over denne uge sagde 51 senatorer – 3 republikanske – nej tak til Healthcare Freedom Act, en såkaldt skinny repeal af Barack Obamas sundhedsreform, Affordable Care Act, kendt som Obamacare.

De mest konservative, republikanske senatorer som Rand Paul og Mike Lee, der også har vist sig besværlige, stemte for, men tre senatorer slog som nævnt loven i gulvet. Lad os kigge lidt nærmere på dem:

Af de tre, der stemte imod, var de to ikke overraskende. Her var tale om de to nok mest moderate, republikanske senatorer, nemlig Lisa Murkowski fra Alaska og Susan Collins fra Maine. De to er før gået i clinch med partiet, også ved de to andre afstemninger.

Den sidste, derimod, blev John McCain. Den 80-årige senator, der for nylig blev diagnosticeret med hjernekræft, gav præsident Trump og flertalsleder i Senatet Mitch McConnell et nederlag. Tænk engang, at det skulle blive Obamas modstander ved præsidentvalget i 2008, der stemte på denne måde. McCain sagde blandt andet således:

“From the beginning, I have believed that Obamacare should be repealed and replaced with a solution that increases competition, lowers costs, and improves care for the American people. The so-called ‘skinny repeal’ amendment the Senate voted on today would not accomplish those goals.” Læs hele udtalelsen fra senatoren, der først skal på genvalg i Arizona i 2022, og ikke har meget at tabe, her.

Ifølge Washington Post var det den mest dramatiske nat i det amerikanske senat i nyere historie.

Præsident Trumps glæde ved at vinde kan ikke umiddelbart realiseres på dette område. For Trump tror jeg i bund og grund, at dette handler om at vinde. At bevise, at han kunne. Ikke så meget om selve loven. Og det tror jeg er det største nederlag for ham personligt ved det her.

Hvad der sker nu, må vi se. Ifølge McConnell er det tid til at komme videre. Men der var for tredje dag i træk ikke flertal i partiet. Og det er en enorm udfordring. For uanset hvad var svaret nej.

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*