Forstå Donald Trump

Screenshot fra Politico.

Da Donald Trump sidste år blev valgt som amerikansk præsident, var det en stor overraskelse. At en mand uden politisk erfaring og adskillige nedladende udtalelser havde slået forhenværende udenrigsminister, Hillary Clinton.

Mange artikler om, hvordan man kunne forstå ham, er blevet affødt. Denne er en i rækken af dem. Hvordan man skal forstå personen Trump, der blev valgt som præsident og gav en nationalistisk indsættelsestale. 

Artiklen gennemgår ikke Donald Trumps triumf. Hvis du vil læse om det, kan kapitlerne ’De Republikanske Primærvalg’ og ’President Donald J. Trump’ i e-bogen Fravalget 2016 gennemgås. Ellers kan også Fareed Zakarias bud på, hvordan Trump vandt, anbefales.

Denne artikel gennemgår Trump som person, og hvordan han bør forstås.

Hvordan bør personen Trump forstås?

Efter min overbevisning må Donald Trump forstås som personen, hvis verdensbillede indeholder to typer: Vindere og tabere. Trump er glad for at vinde. Helt vildt glad.

Ved et rally i april sidste år sagde han, at USA med ham som præsident ville komme til at vinde så meget, at de ville blive trætte af at vinde. For Donald Trump har præsidentperioden indtil videre dog budt på mange nederlag. Hver gang Donald Trump rammes af modgang, sætter han fuld skrue på i en Twitter-opdatering. Og hans voldsomme reaktioner, når tingene ikke går i hans vej, kan meget vel tilskrives, at han ligner en taber, og ikke vinder. 

Peter Beinart har på mediet The Atlantic beskrevet, at at tabe er det værste, du i Trumps verden kan gøre. Det er i øvrigt et anbefalelsesværdigt skriv, hvis du vil have flere vinkler på Trump og vinderlysten. 

Taber virker til at være det værste prædikat, Trump kan sætte på folk.Efter terrorangrebet i Manchester i maj kaldte Trump for eksempel terroristerne for ’evil losers.’ Og det vil Donald Trump jo af naturlige årsager ikke fremstå som.

Dette er det vigtigste aspekt i at forstå Donald Trump. Han elsker at vinde, men taberen er det værste, man i Trumps verden kan være.

Hader ydmygelser

Donald Trump må ligeledes forstås som en forfængelig person, der hader ydmygelser. Der findes endda en teori, der hedder, at Donald Trump på grund af en ydmygelse valgte at stille op som præsident. Trump har selv afvist den.

Forklaring følger:

I 2011 blev Trump godt og grundigt ydmyget af præsident Obama. Trump havde i en længere periode været leder af ‘Birther-bevægelsen’ og sået tvivl om, hvorvidt Obama var født i USA.

Det endte med, at fødselsattesterne blev offentliggjort og beviste, at Obama var født i USA. Til White House Correspondents Dinner 2011 talte Obama traditionen tro og sendte den ene morsomme bredside efter den anden i ansigtet på Donald Trump, der var tilstede. For eksempel, at Trump nu kunne vende tilbage til de ting, der betød noget, for eksempel om USA havde forfalsket månelandingen. Det skal tages med, at Trump havde præsidentielle tanker lang tid før det, og at han har afvist den. Men man kan sagtens argumentere for, at det siger noget om Trump, at det er en teori.

Lidt samme logik Roger Stone Jr., der har rådgivet Donald Trump, i et interview.

I kølvandet på Trumps sejr talte Trump med kandidaten fra 2012, Mitt Romney, om Romney som udenrigsminister. Stone sagde ifølge artiklen således i et interview med Infowars:

“Trump was interviewing him to torture him, Romney crossed a line, he didn’t just oppose him he called him a phony, fraud, conman etc.

This is not the kind of man you want as Secretary of State.”

For at det ikke skal være løgn, gav Romney under valgkampen også Trump en gang ydmygelse, hvor han rippede op i hans fejlslagne forretning og sagde, at hans løfter var ligeså værdiløse som en grad fra Trump University.

Glæde ved bekræftelse og sejr – had til nederlag og ydmygelser

Samtidig virker han til at gå meget op i, hvordan han fremstår – forfængelighed – og hellere at fremstå som en vinder end at fremstå som en taber.

Spørgsmålet er, om det er glæden ved at fremstå som vinder eller hadet ved at fremstå som taber, der vægter højest.

Min teori er på baggrund af alt det her, at han hader ydmygelser og nederlag, fordi han er forfængelig og går op i, hvorledes han fremstår.

Og at det vigtigste i de mange lag, der er i at forstå Donald Trump, er, at han har et behov for at vinde. Ikke, at man på den baggrund kan konkludere, at han intet vil gøre for USA af andre årsager end at vinde, eller at det er det eneste lag i at forstå ham. Husk, at der er mange ting, man kan prøve at forstå – som hans sejr, hans appel, hans Twitter-forbrug og hans løfter. Men glæden ved bekræftelse, som man kan se i de rallies, han holdt under valgkampen, og stadig holder fra tid til anden, hvor der klappes af han, og så glæden, han har ved sejr og hadet til nederlag og ydmygelser er mit bud på den overordnede forståelse af den 45. amerikanske præsident, Donald John Trump.

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*