Hillary i 2020? Nok ikke

Hillary Clinton er aktuel med bogen ‘What Happened’ om sin kampagne, der som bekendt endte med et voldsomt overraskende nederlag til Donald Trump. Og det er jo et ganske relevant spørgsmål at stille sig selv, når man som tidligere førstedame, senator og udenrigsminister taber til en forretningsmand, der aldrig er blevet valgt til politisk embede eller har militær erfaring.

Omkring bogudgivelsen har snakken om et nyt præsidentielt forsøg fra Hillary Clinton i 2020 fået yderligere liv. Et valg, der altså er et par dage under fire år efter, hun led sit nederlag til Donald Trump. Det vil altså kun være et valg siden, hun sidst prøvede.

Jeg tror, at Hillary Clinton gerne vil prøve igen. Men der er endnu lang vej til et 2020-forsøg. At tabe ville være en ydmygelse, og det fremstår pinligt at stille op for tredje gang, efter man vandt nomineringen anden gang, og tabe i primærvalgene. Hertil kommer hendes afvisning af at være kandidat igen, omend det ikke skal være udslagsgivende for vurderingen.

Dårligt for partiet

Vil Hillary være partisoldat, skal hun ikke gøre det. Demokraterne skal komme videre og finde en anden kandidat. Hillary-tiden skal man komme videre fra. Og partiet vil sandsynligvis stå enormt svagt, såfremt Hillary – spekulativt og langt ude i fremtiden – skulle blive nomineret i 2020.

Hillary var under 2016-valgkampen en meget upopulær kandidat og ej heller en god én af slagsen. Den demokratiske mindretalsleder, Chuck Schumer, sagde følgende i juli måned:

“When you lose to somebody who has 40 percent popularity, you don’t blame other things — Comey, Russia — you blame yourself.”

Og Donald Trump vil nok klappe i hænderne, hvis Hillary Clinton skulle være partiets kandidat til valget om over tre år. Han har slået hende før, så hvorfor skulle han ikke kunne gøre det igen?

Demokraterne skal komme videre. Ikke mere Hillary, men noget nyt.

Spørgsmålet er, om Hillary, trods alt, der taler imod, vælger at sidde over. Det gør hun nok, men i disse tider bør man dog intet udelukke.

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*