Lige ved og næsten slår ingen mand af hesten

Demokraternes situation er dårlig. Og nattens specialvalg i Georgia, hvor den unge kandidat Jon Ossoff ellers gav grund til optimisme, gjorde den ikke bedre. Han tabte, og modstanderen Karen Handel, tidligere secretary of State i Georgia, kan se frem til en tid i Washington som medlem af Huset.

På det seneste har der i USA været holdt specialvalg til Repræsentanternes Hus. Dette var det dyreste House Race nogensinde og blev som nævnt afholdt i Georgias sjette distrikt, hvor man skulle tro, at det var en sikker bastion for Republikanerne. Det var det også. Karen Handel vandt komfortabelt, men det var tæt på ikke at nå ud i en anden runde, som dette valg var, da Ossoff kom tæt på at få 50 % af stemmerne i den første runde, hvilket ville have sendt ham direkte til Repræsentanternes Hus. Han fik mange små, individuelle donationer, og det lykkedes det ham at give Republikanerne en gedigen hovedpine i et distrikt, de har siddet på i årtier. At Republikanerne får hovedpine i deres eget distrikt, så vi også i Kansas, en ellers ærkerepublikansk stat, hvor Ted Cruz og Mike Pence måtte hjælpe den lokale kandidat, der trods demokratisk overpræstation til sidst sejrede – heldigvis for GOP.

Demokraterne kan altså godt tage noget med fra alt det her, men der er stadig visse problemer:

For det første er præsident Trump stærkt upopulær, men var det her en folkeafstemning mod Trump, så vandt præsidenten, som mediet The Atlantic har beskrevet det. Og ja, det er et republikansk distrikt, men marginen var ikke lille, og Demokraterne tabte. Selvom Hillary Clinton under præsidentvalget var tæt på at slå Trump i dette distrikt, trods Mitt Romney fire år tidligere havde katapulteret Barack Obama ud af selvsamme distrikt.

For det andet står Demokraterne på det politiske plan elendigt, og det kommende midtvejsvalg bliver ikke en dans på roser.
Selvom – og der kan ske meget frem mod valget i november 2018 – Trump er upopulær og med historisk evidens(præsidentens parti går typisk tilbage ved midtvejsvalg) og sandsynlighed taber sæder, så er det ikke utænkeligt, at Republikanerne kan bevare flertallet i Huset. Og ved valget til Senatet står det grelt til for Demokraterne.

For det tredje, ja, så tabte Demokraterne her. Og vi er tilbage ved overskriften: Lige ved og næsten slår ingen mand af hesten. Det kunne have givet noget moral til et demokratisk parti, der mangler at tale om noget andet end Trump, og skal gøre, som dette tweet fra et demokratisk kongresmedlem med kirurgisk præcision beskriver, at vinde dette valg. Men det gjorde de ikke. Og ‘vi kom tæt på’ er altså ikke ligeså godt, som ‘vi vandt et republikansk distrikt i Georgia.’

Man kan udlægge dette valg forskelligt. At demokraterne viste sig som stærke i republikanske distrikter, og at de kan lære noget af dette frem til midtvejsvalget. Eller at de simpelthen tabte dette og mange andre specialvalg. Begge udlægninger er rigtige – præsident Trump er i hvert fald ikke i tvivl om, hvad han mener.

Hvad der utvivlsomt er rigtigt, er, at demokraterne – stadig – står i en dårlig situation og skal finde et budskab til vælgerne frem til Midtvejsvalget. Som man ikke skal læse for meget af specialvalgene ind i, bevares, men hvis jeg var dem, ville jeg sætte i gang øjeblikkeligt.

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*