Rusland rammer Trump – igen, igen

Foto: White House/Youtube

Efter præsident Trumps fyring af FBI-direktør James Comey har han nu igen jokket grundigt i spinaten. Og ja, det handler om Rusland igen. Og det blev du nok ikke overrasket over. Det gjorde fyringen af Comey også. Trump sagde selv følgende om det i et interview med NBC News:

“In fact, when I decided to just do it, I said to myself, I said, ‘You know, this Russia thing with Trump and Russia is a made up story, it’s an excuse by the Democrats for having lost an election that they should have won.’”

Man kan se konspirationerne for sig. Fyrede Trump Comey, fordi han kom for tæt på noget grimt? Eksempelvis skriver New York Times følgende om det:

“Days before he was fired as F.B.I. director, James B. Comey asked the Justice Department for more prosecutors and other personnel to accelerate the bureau’s investigation into Russia’s interference in the presidential election.”

Rusland rammer Trump igen og igen. Det er naturligvis vigtigt at pointere, at der ikke er en rygende pistol mod ham – altså den, der i yderste konsekvens vil koste Trump præsidentembedet. Men der er indicier og spekulationer.

Man skal være meget varsom meget at konkludere, at Trump kan miste præsidentposten. Det mener jeg heller ikke selv endnu er mere sandsynligt end usandsynligt. Men om for eksempel Comeys fyring kan der læses et juridisk perspektiv her og her.

Den lader vi stå her.

For ifølge Washington Post har Trump delt topfortrolige oplysninger under et møde med den russiske ambassadør og udenrigsminister. Her skal det lynhurtigt slås fast, at Trump sandsynligvis ikke har forbrudt sig mod loven. Washington Post skriver også, at som præsident har Trump bred autoritet til at deklassificere statshemmeligheder.

Men Trump kan altså her risikere at vise, at han er ekstremt inkompetent som præsident. Vidste han reelt ikke, at de var fortrolige, eller vidste han det, men delte han alligevel fortrolige oplysninger omhandlende Islamisk Stat med en af USAs største geopolitiske fjender? Hvis man skal fortolke hans tweets om fadæsen, peger det i den retning. Et land, han har talt varmt om, og som både Jeff Sessions og Michael Flynn, der røg som national sikkerhedsrådgiver, kom i uføre på grund af.

Der kunne være en idé bag at dele informationerne. Men det kunne der også ikke være. På trods af at folk som den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, og nationale sikkerhedsrådgiver, general McMaster, naturligvis forsvarede ham.

Spekulationer præger i særklasse forholdet til Trump og Rusland, og de gavner ikke Trump. Samler man en bunke over alle spekulationer om Trump og Rusland, der ikke gavner Trump, giver denne her bare en større én af slagsen.

Trump ligner på den indenrigspolitiske front Ruslands nyttige idiot. En grotesk situation.

Og at ligne Ruslands nyttige idiot er ingen – ingen – amerikanske præsidenter tjent med.

 

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*