Scaramucci out – rydder Kelly op?

Foto: PBS News Hour

‘Dette er måske det mest normale, Trump-administrationen nogensinde har gjort.’ Sådan omtalte mediet VOX kommunikationschef Anthony Scramuccis tilbagetrædelse (fyring) efter 10 dage på posten. 10 dage. Det er et hvidt hus i kaos. Hvorfor? Jamen blandt andet fordi følgende:

I kølvandet på pressesekretær Sean Spicers tilbagetrædelse blev Scaramucci ansat med et brag. Han kaldte overfor journalisten Ryan Lizza på mediet New Yorker stabschef Reince Priebus en ‘fucking paranoid skizofren, a paranoiac.’ 

Et par dage efter Scaramuccis entré var Priebus, der som stabschef var en establishementrepublikaner i Trumpverden, ude. Hans post blev overtaget af den firestjernede general John F. Kelly, der inden udnævnelsen havde siddet et halvt år som minister for national sikkerhed. Og efter ønske fra selvsamme Kelly blev Scaramucci sparket ud.

Kaotisk? Ja, meget kaotisk. Og det er kun udviklingen i de seneste dage. Husk på de andre ord, der i perioden er blevet brugt om Det hvide Hus.

Kan Kelly rydde op?

Det har været kaos, der har hersket i det hvide hus. Priebus var den kortestsiddende stabschef i historien. Scaramucci sad kun i ti dage og bidrog til kaosset, mens han var ansat. Og så lækager, der væltede ud og formentlig vil fortsætte.

Trump har selvfølgelig insisteret på, at der intet kaos er i det hvide hus, men det klinger hult med de historier, vi får i medierne.

I flere medier er spørgsmålet om, om Kelly er manden, der kan bringe disciplin til West Wing, stillet. Og med farvellet til Scaramucci kan kaosset måske toppes her, hvis Kelly, som han allerede lægger an til, får bragt den vitale disciplin ind.

Der venter stadig udfordringer i selve præsident Trump, der selv bidrager til kaosset, fx med den seneste nyhed om, at han dikterede sin søns misledende udtalelse om mødet med en russisk advokat under sidste års valgkamp. Det sender uheldige signaler, samtidig med at han ikke kan lide at blive fortalt, hvad der skal gøres. 

Det er med andre ord en meget svær og stor opgave, Kelly går ind til.

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*