Status på 6 måneder med den nye præsident

Screenshot fra AP

Opdateret

Siden Donald Trump blev indsat som præsident 20.januar i år, er meget sket. Rigtig meget. Ja, hvor kan man starte? Fællesnævneren over dem alle, Rusland, og hvad der dertil hører af personsager, høringer, impeachment-snak og forhenværende nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynns, deroute og afgang? Nederlagene om Obamacare, inklusiv det seneste, hvor det endnu engang ikke lykkedes, og hvor man ikke kunne tilfredsstille alt fra moderate Susan Collins til stærkt konservative Rand Paul? Møderne med statsledere som Emmanuel Macron, Vladimir Putin og Angela Merkel? Eller er det alligevel indrejsedekretet?

Det er op til dig at vælge. Efter de første seks måneder som indehaver af Det Hvide Hus er det dog tid til at se på Donald Trumps tid i netop dette.

Donald Trumps største sejr er nomineringen af Neil Gorsuch som højesteretsdommer som erstatning for Scalia, der døde i februar sidste år. Han sørger for at erstatte en konservativ dommer med en konservativ dommer.

Herefter kan nævnes angrebet på Assad-styret i Syrien, der gav ham en masse positiv omtale.

Og ud fra et Trump-perspektiv kan det naturligvis også betegnes som en sejr, at han har trukket USA ud af handelsaftalen TPP og Parisaftalen om klima. Præsidenten trækker sig mere tilbage fra den verden, USA har været – og stadig er – supermagt i.

Af politiske udfordringer er der dog også en vis portion. Grænsemuren er et godt stykke vej væk, og det har sundhedsreformen senest også vist sig at være, hvor det ikke – endnu – lykkedes at erstatte Obamacare med noget alternativt. For blot lige at nævne to.

Ovenstående er centrale fokusområder, som Trump indtil videre ikke rigtig har leveret på, og det er et problem for ham.

Og så er han enormt upopulær. Opbakningstal på lige under 40 % ifølge RealClearPolitics nylige gennemsnit. Og at være upopulær er aldrig godt.

Trump er altså på mange fronter i problemer. Og det kan vende positivt for ham. Det kan også blive værre. For Ruslandssagen spøger stadig, og han har fortsat mange politiske problemer.

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*