Trump forlader Parisaftalen – og stille og roligt amerikansk lederskab

Foto: BBC/Youtube

Præsident Trump trækker USA ud af Parisaftalen. Det kan tage nogle år og gøre det til et stort issue i 2020-valgkampen, hvor USA lige efter vil trække sig ud, sågar en climate referendum ifølge The Guardian. Trump vil selvfølgelig gerne genforhandle, men det ser noget svært ud.

I 90’erne underskrev præsident Bill Clinton Kyoto-aftalen. En klimaaftale, som USA til trods aldrig blev en del af. Kongressen havde nemlig vedtaget Byrd-Hagel Resolutionen(læs mere), og Bill Clinton fik aldrig ratificeret aftalen – og præsident Bush forkastede den endegyldigt.

Her er situationen dog noget anderledes. Under Obama blev Parisaftalen underskrevet, og den efterfølgende præsident, altså Trump, træder ud af den, hvilket ser ud til at betyde farvel til amerikansk lederskab. Det ER Amerika Først, skåret ud i pap. Det handler om USA, om vækst og om arbejdspladser.

Farvellet til aftalen betyder nok også, stille og roligt, et farvel til den amerikanskledede verdensordenen. USA og Vesten finder nok hinanden igen, men ikke nødvendigvis under Trump.

“America must always lead on the world stage. If we don’t, no one else will”, udtalte præsident Obama i maj 2014. Det kan være rigtigt. Politologen og forfatteren Ian Bremmer, som kan anbefales at følge, hvis man vil vide noget om internaionale forhold, har haft det med, hvad der sker, når ingen leder verden, på forsiden af en af sine bøger. Det signalerer, at emnet er vigtigt.

Personligt tror jeg, det ser skidt ud uden USA som verdensleder. Men USA og Vesten er også bundet sammen, og det er ikke definitivt. En ny præsident skal nok forholde sig til det.

Dræber ikke aftalen

Udmeldelsen af Parisaftalen vil sandsynligvis ikke dræbe aftalen. USA er, udover Syrien og Nicaragua, det eneste land, der ikke er en del af den, når udmeldelsen er en realitet. De stod udenfor Kyoto-aftalen i mange år, og den levede jo på trods af. Klimakampen fortsætter med eller uden USA.

Parisaftalen var historisk, man havde nu noget konkret, man kunne forholde sig til, som kunne hjælpe og være et fremskridt. Og det er ingen hemmelighed, at der var forskellige holdninger til det i administrationen. Chefstrateg Steve Bannon og Scott Pruit fra EPA ville ud, mens Trumps datter Ivanka og udenrigsminister Rex Tillerson ville blive. Også internationalt vakte det irritation, og Elon Musk og Bob Iger forlod presidential councils.

Aftalen har Trump stille og roligt sagt farvel til. Jorden går selvfølgelig ikke under af den grund, og man må give Trump, at han lever op til sin agenda, trods signalværdien er uendelig dårlig. Men i replikken sagde Trump det næsten direkte. USA først.

“In order to fulfill my solemn duty to protect America and its citizens, the United States will withdraw from the Paris climate accord.”

 

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*