Trump i svær international situation før møde med Putin

Foto: BBC/Youtube

Rusland har, mere eller mindre, siden Trump trådte til, ligget som en tung dyne over administrationen og overskygget andre ting. For Trump er det jo ikke en optimal situation, da han jo nok hellere vil tale om andre ting.

I denne uge mødes Donald Trump så med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Et møde, vi formentlig ikke skal forvente det store af, men hvor to af de mest magtfulde mennesker i verden mødes. Donald Trump har adskillige gange talt om Putin og sagt, at han har mødt ham, men også sagt det modsatte – sådan som han ofte gør.

Dårligt billede af USA internationalt

Trods Trump gerne ville have en frisk start med Rusland – hvor udenrigsminister, Rex Tillerson, der har modtaget den russiske venskabsorden og mødt Putin, var et glimrende valg til posten – har forholdet på det seneste virket køligere, end hvad det så ud til at kunne blive, da Donald Trump under valgkampen talte varmt om den russiske præsident.
Trump angreb det russiskstøttede Assad-styre i Syrien i april, og af flere medier blev bromancen, betegnelsen, som har karakteriseret dækningen af Trump og Putin, dømt afsluttet. At få en frisk start med Rusland ville Obama også gerne, men det endte med, at man begyndte at tale om en ny kold krig, så nemt er det ikke.

Selvom flere mener, at ‘bromancen’ er død, viste en nylig undersøgelse fra Pew Research, at de to lande, der har størst tillid til den amerikanske præsident ‘to do the right things’, når det kommer til internationale affærer, er Rusland, en af de største geopolitiske fjender, og Israel. Anderledes er det for 35 andre lande – heriblandt Tyskland, Frankrig og Storbritannien. De havde på det område større tillid til Obama ved slutningen af hans præsidentskab. Trumps tal minder meget om Bush’s ved afslutningen af hans præsidentskab.
Og dette billede fra Pew viser desuden højere tillid til Tysklands Angela Merkel, Kinas Xi Jingping og Ruslands Vladimir Putin på området end til præsident Trump. En bekymrende holdning.

Er Putin mere magtfuld end Trump?

Putin havde et godt 2016, og han er desuden i flere år i streg blevet kåret som verdens mest magtfulde mand af mediet Forbes. Noget siger mig, at det ikke bliver Trump, der tager den plads næste gang.
Det er ikke ensbetydende med, at Putin rent faktisk er verdens mest magtfulde mand – det er trods alt et medie, der har kåret ham – men det hjælper nok ikke Trumps position på den front, at der er blevet kigget i retning af den canadiske premierminister Justin Trudeau eller Angela Merkel som leder af den frie verden, eller at Trump så ud til at kaste amerikansk lederskab under bussen med tilbagetrækningen fra Parisaftalen.

Trump og Putin mødes i hvert fald i weekenden ved G20-mødet i Hamburg. Det bliver et møde mellem en russisk præsident med mange år i toppolitik og mange møder med verdensledere og en amerikansk præsident med under et års politisk erfaring. Putin har en agenda med, hvor Trumps nationale sikkerhedsrådgiver McMaster på en press briefing for nogle dage siden sagde, at der ingen specifik agenda var og fulgte op med:

“It’s really going to be whatever the President wants to talk about.”

Som skrevet skal der nok ikke forventes det helt vilde, men Trump mødes med Putin i en svær international situationen, og den videre udvikling af det hele skal der holdes øje med. Herhjemme og i resten af verdenen.

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*