Trumps fald? Ikke helt, men hans største krise

Det ord, der lige nu præger amerikanske medier, er impeachment. Ordet er desværre for Præsident Trump blevet relevant i kølvandet på historien om et notat fra den fyrede FBI-direktør, James Comey, der viste, at Trump havde bedt ham om at stoppe efterforskningen af den forhenværende nationale sikkerhedsrådgiver, generalløjtnant Michael Flynn, for hvem skeletterne vælter ud af skabet, hvilket er strafbart jævnfør føderal lov. Juraprofessor Jimmy Gurulé siger følgende:

“If the allegations are true, President Trump has committed a serious federal crime.”

Vi er fortsat langt fra en eventuel rigsretssag. Det kommer an på den videre udvikling, og om Republikanerne vil føre an i en eventuel rigsretssag mod deres egen præsident.

Historisk set stemmer partier sjældent imod deres egne præsidenter i sådanne tilfælde. Hvad der naturligvis skal tages med i den ligning, er, at historiske sammenligner ikke altid, for at sige det mildt, rammer præcist med Donald Trump. Og at det ingen hemmelighed er, at det er få republikanere, der under valgkampen syntes, det var tæskelækkert med Trump som præsident. Samtidig er det den værste krise, Trump overhovedet har stået i som præsident. Hans andre fadæser som indrejsedekretet og den mexicanske præsidents aflysning af statsbesøg i januar kan, hverken på pågældende eller nuværende tidspunkt, nå dette til sokkeholderne.

Men at der stadig er langt til en rigsretssag, er der ingen tvivl om. Det er grundlæggende ret svært at fjerne en præsident fra Det Hvide Hus. Teknisk set er der ingen, der er blevet det. Lincolns efterfølger, den noget tvivlsomme Andrew Johnson, og Bill Clinton overlevede begge en rigsretssag, mens Richard Nixon gik uden decideret at blive fjernet på grund af Watergateskandalen.

Slå koldt vand i blodet på området. Det ser svært ud for øjeblikket, hvis man håber på rigsretssag, og man kan hurtigt føle, at medierne skriver så meget om det, at bliver mere sandsynligt, end det er. Men husk, at det hurtigt kan vende.

Undersøgelsen af Ruslands indblanding i valgkampen har fået særlig anklager, nemlig Comeys forgænger som FBI-chef Robert Mueller. Det kan være ham, der finder den rygende pistol mod Trump, der fører til hans fald, men det kan også være, at det kommer Trump, der, mens han står i møg til halsen, tager på sin første udlandsrejse i morgen, til gode.

Det er uforudsigeligt – regn ligeledes med den status den næste tid.

Twitter er Trump naturligvis ikke tilfreds med hans situation og forsvarer sig.

“This is the single greatest witch hunt of a politician in American history!”, lyder det.

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*