Udeluk ikke Zuckerberg i 2020

Foto: CNN Tech/Youtube

Udeluk ikke ‘Zuckerberg for President.’

Af Jakob Terp-Hansen, Washington D.C. 

Her i Washington D.C., er det The Donald, der har magten.

Men gruppen Disrupt for America vil give ham modstand. De vil overbevise det amerikanske folk om at få co-founder og CEO hos Facebook, filantropen og milliardæren, Mark Zuckerberg, til at overveje et præsidentielt forsøg i 2020 – ‘or at least join the conversation’, står der på den progressive grupperings hjemmeside.

Han afviste det tidligere på året. At han i 2020 ville stille op som præsident for det land, hvis indbyggere i i hobetal har profil på hans sociale medie Facebook, der er en milliardforretning – både i omsætning og brugere.

Rygterne om Zuckerberg for President har været i gang i noget tid efterhånden. Og på hans Facebook-profil kunne man se, at han for nogle dage siden var i Iowa. Et enormt godt sted at starte med at begive sig rundt i, såfremt man vil være kandidat – staten, der kan katapultere din kampagne til en fremragende start. Som en del af et roadtrip, men alligevel.

Zuckerberg er kendt i hele verden, har en milliardforretning, hvor han vil kunne slå på, at han ved noget om økonomi, teknologi og det ‘at gøre verden mere åben og forbundet’, som hans korte biografi på Facebook består af. Hans udenrigspolitiske viden og vision er nok ikke den største, men en sådan kan heldigvis formuleres, og han kan trods alt trække på det at ville udbrede internettjenester til ulande. Zuckerberg vil gerne have alle i verden på nettet.
Han vil ikke være nogen typisk præsident, men det er The Donald omvendt heller ikke. Og han repræsenterer ikke den almindelige amerikaner og er ikke én, men han er indgrebet af den amerikanske drøm, middelklassen drømmer om og kan måske genoplive den, såfremt man mener, den er død – og udenrigspolitikken kan måske blive lidt anderledes end andre.

Om han vælger at stille op, afhænger af mange ting. Hans afvisning skal der ikke lægges det store i, og for Demokraterne er der ikke en oplagt 2020-kandidat. Alle mulige nævnes, og her kan Zuckerberg, hvis han stiller op for Demokraterne, kile sig ind.

Med andre ord: Der er store begrænsninger, men også muligheder. Om amerikanerne vil acceptere ham, må vi se til den tid. Det kræver, han stiller op, hvilket langt fra er sikkert. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis han lod være.

Zuckerberg vil ifølge New York Times gerne besøge alle stater i USA – ikke ifølge ham i politisk øjemed, men i relation til Facebook.

Det kan også være derfor, han besøgte Iowa, men hold alligevel øje. Zuckerberg er under alle omstændigheder en meget magtfuld og vigtig person.

 

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*