Unge Macron favorit i fransk valg, der er nået til USA

I dag går franskmændene til præsidentvalg – den første runde. Fire kandidater – Marine Le Pen fra Front National, Emmanuel Macron fra bevægelsen En Marché, Francois Fillon fra Les Républicains og Jean-Luc Mélenchon fra bevægelsen La France Insoumise – har alle en chance for at gå videre til næste runde. De to, der klarer sig bedst i den første runde, går videre, medmindre en af kandidaterne vinder halvdelen af stemmerne i denne første runde, hvilket ingen af dem gør, kan jeg sige med sikkerhed.

Ifølge denne graf fører Emmanuel Macron med en lille margin ned til Marine Le Pen, mens Francois Fillon og Jean-Luc Mélenchon halser en smule, men overskueligt, efter.
Det ligner altså, at nationalisten Le Pen fra Front National – kaldet ‘den franske Donald Trump’ – skal op imod Macron, der minder mere om Barack Obama(en mand, Macron i øvrigt for et par dage siden modtog et telefonopkald fra, som kan ses her) i næste runde.

Le Pen, der fik venlig omtale af præsident Donald Trump, uden at det dog var et egentligt endorsement, kan blive den næste i rækken af triumfer til populismen, som også Brexit og valget af Trump var. Omvendt kan en triumf til Macron være en modreaktion til populismen, som vi for eksempel så det i Holland.
I en anden runde er Macron storfavorit.

Men det franske præsidentvalg er nået til USA, og det er en af USAs vigtigste allierede i Europa, der nu stemmer om, hvem der skal føre dem igennem de næste år.

De diplomatiske relationer mellem de to lande blev allerede indledt i 1778, og Frankrig havde kæmpet på amerikanernes side under Uafhængighedskrigen.

Efter Frankrigs befrielse i 2.verdenskrig, som USA spillede en altafgørende rolle i, blev Frankrig permanent medlem af FN’s sikkerhedsråd med amerikanerne.

De to lande deler fælles værdier, og Frankrig er USAs tredjestørste handelspartner i Europa, ligesom USA er Frankrigs tredjestørste handelspartner(State.gov).

Og trods uoverensstemmelserne ved Irakkrigen er det fortsat to venskabelige lande.

Om det bliver Le Pen, der er stærkt kritisk omkring EU og immigration, eller Macron, der er fortaler for EU og ikke har søgt yderfløjene, måske endog Fillon eller Mélenchon, sidstnævnte er blevet sammenlignet med Bernie Sanders, er det et valg, der har vendt op og ned på fransk politik.

Mit bud er en anden runde med Macron og Le Pen, hvor Macron så vil blive præsident. Men Le Pen må ikke undervurderes, og tidligere i år skrev jeg, at Le Pen ville vinde første runde, men Macron den anden. Et billede, der ikke umiddelbart ser ud til at holde vand, men som ikke destomindre er realistisk, især givet terrorangrebet i Paris tidligere på ugen.

Følg valget – eventuelt via det glimrende Politicos liveblog.

Om Jakob 52 Articles

Jakob Terp-Hansen er redaktør på Uspol.dk og forfatter til Fravalget 2016 om den amerikanske valgkamp. Drev under netop den valgkamp hjemmesiden præsidentvalget.dk og brugt som USA-analytiker i radio og tv. Har dækket dansk politik førhen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*